Στις 11 Μαΐου γεννήθηκαν δυο καταξιωμένοι άντρες με διεθνή ακτινοβολία.
Ένας επιστήμονας και ένας ζωγράφος.
Ο Αμερικανός θεωρητικός φυσικός Richard Phillips Feynman και ο Ισπανός εκκεντρικός ζωγράφος Salvador Dali.
Ο Richard Feynman (1918-1988) ήταν ένας πληθωρικός επιστήμονας, παθιασμένος με τη φυσική και τη διδασκαλία της, ο "δάσκαλος των δασκάλων", βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1965 για το έργο του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική. Σημαντική ήταν η συμβολή του στους τομείς της κβαντομηχανικής, της σωματιδιακής φυσικής και της στατιστικής μηχανικής.
Επινόησε έναν αναπαραστατικό τρόπο των μαθηματικών εκφράσεων που περιγράφουν τη συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση των υποατομικών σωματιδίων, τα διαγράμματα Feynman.
Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι όπως και άλλοι σπουδαίοι φυσικοί της εποχής, ο Feynman ξεπέρασε τα ηθικά διλήμματα και δούλεψε για ένα διάστημα στο πρόγραμμα κατασκευής της ατομικής βόμβας.
Ο Salvador Dali (1904 -1989) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ζωγράφους του 20ου αιώνα, συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του σουρεαλισμού, μια πολύ εκκεντρική φυσιογνωμία της σύγχρονης τέχνης.
Στους πίνακες του Dali , ιδιαίτερα στα έργα της μεταπολεμικής περιόδου συναντάμε το μεγάλο ενδιαφέρον του για τη Σύγχρονη Φυσική. Από τη δεκαετία του 1930 ξεκινά το ενδιαφέρον του Νταλί για τις επιστήμες. Η θεωρία της Σχετικότητας, η σχέση χώρου και χρόνου, η πυρηνική φυσική, το μυστήριο της αντιύλης, τον απασχολούν και καταφέρνει σε πολλά έργα του μια άμεση ένωση τέχνης και επιστήμης.
Τέτοια έργα είναι:
"Η Γαλάτεια των Σφαιρών" Salvador Dali (1952), λάδι σε καμβά, 65 x 54 cm, Μουσείο Salvador Dali, Figueras, Ισπανία.
Ο πίνακας απεικονίζει την προτομή της Gala, της γυναίκας του Salvador Dali, αποτελούμενη από ένα πλέγμα σφαιρών. Οι σφαίρες αντιπροσωπεύουν ατομικά σωματίδια και συνδέουν το κενό με την ύλη. Τα σφαιρίδια φαίνονται να στροβιλίζονται και κάποιων η τροχιά έχει αποτυπωθεί σαν σε χρονοφωτογραφία. Τα σφαιρίδια αρχίζουν να χάνουν το περίβλημά τους και να φθείρονται. Το έργο είναι ένας προβληματισμός του ζωγράφου για τη βαθύτερη αναζήτηση στην ύλη πέρα από το άτομο.
"The Three Sphinxes of Bikini" / Οι τρεις σφίγγες του Μπικίνι ,(1947), λάδι σε καμβά, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Φουκουσίμα, Ιαπωνία.
Μεταξύ 1946 και 1958, οι ΗΠΑ έκαναν 23 πυρηνικές δοκιμές στο κοραλλιογενές νησί Μπικίνι μέρος του συγκροτήματος των νησιών Μάρσαλ στον Ειρηνικό ωκεανό. Οι δοκιμές προκάλεσαν τη ραδιενεργό μόλυνση των νησιών. Τα γεγονότα αυτά καθώς και η ανησυχία του Νταλί για το περιβάλλον τον ενέπνευσαν να δημιουργήσει το έργο οι τρεις σφίγγες του Μπικίνι. Στον πίνακα απεικονίζονται ένα κεφάλι, ένα δέντρο και ένα πυρηνικό μανιτάρι. Το κεφάλι μπορεί να αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα, ενώ το δέντρο αντιπροσωπεύει τη φύση και το σύννεφο μανιταριών αντιπροσωπεύει την καταστροφή της πυρηνικής έκρηξης.
71.1 x 62.2 cm, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Φουκουσίμα, Ιαπωνία.
Στο βιβλίο του "Το ημερολόγιο μιας μεγαλοφυίας" ο Νταλί γράφει για το έργο αυτό: "Η Παρθένος δεν ανέρχεται στους ουρανούς από τη δύναμη της προσευχής της. Ανέρχεται από αυτή καθαυτή τη δύναμη των αντιπρωτονίων της".
Πηγές:
Θωμά Μαρία, (2005), «Salvador Dali και Σύγχρονη Φυσική», Αθήνα: Εκδόσεις Ελάτη
Από το διαδίκτυο
https://en.wikipedia.org/wiki/Feynman_diagram
https://www.nobelprize.org/prizes/physics/1965/feynman/biographical/
https://en.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD
https://www.salvador-dali.org/en/artwork/catalogue-raisonne-paintings/colleccions/morohashi-museum-of-modern-art-fukushima/629/the-three-sphinxes-of-bikini
https://www.salvador-dali.org/en/artwork/catalogue-raisonne-paintings/colleccions/morohashi-museum-of-modern-art-fukushima/718/assumpta-antiprotonica