Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Φυσική και ζωγραφική



Πώς η Φυσική έχει επηρεάσει τη Ζωγραφική και πώς έχει εκφραστεί μέσα από αυτή;

Μια απάντηση σ' αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να μας δώσει  το διασημότερο έργο του Vincent van Gogh  το "Starry night" / Έναστρη νύχτα  που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας τέχνης στη Νέα Υόρκη. 



Τον Ιούνιο του 1889, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ λίγο πριν την αυγή,ζωγράφισε τη θέα,  από το παράθυρο του δωματίου του στο ψυχιατρείο της Αρλ, όπου είχε εισαχθεί αφού έκοψε το αυτί του στη διάρκεια ενός ψυχωτικού επεισοδίου. Στην "Έναστρη Νύχτα", οι κυκλικές πινελιές  δημιουργούν έναν νυχτερινό ουρανό γεμάτο περιδινούμενα σύννεφα και αστέρια. Είναι ένα έργο γεμάτο ενέργεια, κίνηση, φως.
Ερευνητές στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού με επικεφαλής το φυσικό Χοσέ Λουί Αραγκόν, ανάλυσαν  τον πίνακα  στον υπολογιστή και ανακάλυψαν ότι η "Έναστρη Νύχτα" παρουσιάζει τα μαθηματικά μοτίβα των στροβιλιζόμενων ρευστών. 
Οι ταραγμένοι ουρανοί ακολουθούν την "κλιμάκωση Κολμογκόροφ", δηλαδή τις εξισώσεις του Αντρέϊ Κολμογκόροφ, του Σοβιετικού επιστήμονα που τη δεκαετία του 1940 κατάφερε να περιγράψει έστω και εν μέρει τη δυναμική του στροβιλισμού των ρευστών. Οι εξισώσεις αυτές μας δίνουν την πιθανότητα δύο οποιοδήποτε σημεία του ρευστού να έχουν μια δεδομένη διαφορά ταχύτητας.
Το 2012, ένας Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός από τα Γιάννενα, ο Πέτρος Βρέλλης, δημιούργησε μια διαδραστική εκδοχή της "Έναστρης Νύχτας" , ένα Interactive animation που μετατρέπει την αίσθηση ροής του έργου σε κίνηση ενώ ο χρήστης αλληλεπιδρά αλλάζοντας τη ροή της κίνησης.


Η "Έναστρη Νύχτα" ζωντανεύει...