Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστήμη των Πολιτών: Οι πολίτες παίρνουν την επιστήμη στα χέρια τους


Μέχρι πρότινος η επιστήμη ήταν καθαρά υπόθεση των ερευνητών στα ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια. Πλέον όμως κάτι έχει αλλάξει.



"Η Επιστήμη των Πολιτών" / Citizen Science είναι μια πρακτική που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του κοινού σε δραστηριότητες και διαδικασίες πίσω από μια επιστημονική έρευνα.

 Η επιστήμη γίνεται πιο “εξωστρεφής” και οι πολίτες που ενδιαφέρονται για ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο αναλαμβάνουν δράση και τροφοδοτούν τους ειδικούς επιστήμονες με το υλικό που έχουν οι ίδιοι συλλέξει,  μέσω της παρατήρησης και καταγραφής ή μέσω εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα. Οι πολίτες συμβάλλουν σε μια συγκεκριμμένη έρευνα με τη δική τους σκέψη, γνώση, εργαλεία. Θέτουν ερευνητικά ερωτήματα, σχεδιάζουν πειράματα, παρέχουν νέα δεδομένα, χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν πειραματικές συσκευές, ερμηνεύουν δεδομένα. 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης  στο ηλεκτρονικό  περιοδικό " Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" που εκδίδει, έχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Επιστήμη των Πολιτών το οποίο μπορείτε να διαβάσετε: εδώ  (σελίδες 16-20)
Σύμφωνα με το άρθρο: 
Η Eπιστήμη των Πολιτών είναι μια επιστημονική έρευνα που διενεργείται εξολοκλήρου ή εν μέρει από ερασιτέχνες ή μη επαγγελματίες επιστήμονες. Πρόκειται ουσιαστικά για ενεργή συμμετοχή του κοινού στην επιστημονική έρευνα. Οι πολίτες καταγράφουν δεδομένα, φωτογραφίζουν ή χρησιμοποιούν εξειδικευμένες εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για την καταγραφή πολύτιμων για την έρευνα δεδομένων και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν ενεργά στην προώθηση της επιστήμης και της γνώσης. Πρόκειται για μια δυναμική ερευνητική μέθοδο που έχει μεγάλα οφέλη για την εκπαίδευση, για τη δημόσια κατανόηση της επιστήμης, και μπορεί ακόμα και να ασκήσει επιρροή στη χάραξη στρατηγικής, να γίνει αφορμή για σημαντικές συζητήσεις και τελικά να συμβάλει στην καλλιέργεια μιας πιο στενής σχέσης ανάμεσα στην επιστήμη και την κοινωνία. Και βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι όταν στην Επιστήμη των Πολιτών ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες, τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου και αντάξια των δεδομένων που προκύπτουν από την κλασική ερευνητική διαδικασία. Έτσι λοιπόν, από μια απλή ιδέα ότι οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στην επιστήμη μπορούμε να φθάσουμε σε πραγματικά σημαντικά ερευνητικά επιτεύγματα. 

Πηγή: www.ekt.gr