Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Η γέννηση μιας ιδιοφυΐας: Ισαάκ Νεύτων


Το πρωί των Χριστουγέννων του 1642, στο αρχοντικό  Woolsthorpe  στο Lincolnshire της Αγγλίας γεννήθηκε ο Isaak Newton (1642-1727), ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών. Το έτος 1642 έχει μια ιδιαίτερη σημασία μια και στις 8 Ιανουαρίου είχε πεθάνει στη Φλωρεντία της Ιταλίας  ο Γαλιλαίος(1564-1642), στις ανακαλύψεις του οποίου έμελλε να στηριχτεί μεγάλο μέρος της επιστημονικής πορείας του Νεύτωνα. Και οι δυο τους έζησαν πολλά χρόνια ενώ το έργο τους συγκρότησε τον κεντρικό πυρήνα της επιστημονικής επανάστασης.
Πορτρέτο του Ισαάκ Νεύτων από τον Charles Jervas (1717)
Στην πραγματικότητα, ο χρονολογικός αυτός συσχετισμός οφείλεται στον προτεσταντισμό της Αγγλίας. Η Αγγλία πιστεύοντας ότι ο παπισμός είχε "μολύνει" το γρηγοριανό ημερολόγιο, ήταν δέκα μέρες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου είχαν 4 Ιανουαρίου 1643 την ημέρα που γεννήθηκε ο Νεύτων.
Σ' ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού" παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου το 2016, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη ζωή και το έργο του μεγάλου επιστήμονα.
Στο ντοκιμαντέρ, που σκηνοθέτησε ο Πάνος Ανέστης, ο  ετοιμοθάνατος Σερ Ισαάκ Νεύτων αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του στον πιστό του φίλο John Conduitt: το πολιτικό σκηνικό, η φυσική φιλοσοφία, η θρησκεία, οι εχθροί, οι απώλειες και οι νίκες που έθεσαν τα θεμέλια του μύθου ενός από τους πιο επιφανείς φυσικούς φιλοσόφους όλων των εποχών...