Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Βαρυτικά κύματα

Τα βαρυτικά κύματα είναι διαταραχές οι οποίες διαδίδονται στον χωροχρόνο.
 
Η 11η Φεβρουαρίου 2016 αποτελεί μια ιστορική μέρα για την επιστημονική κοινότητα. Ο διευθυντής του επιστημονικού πειράματος  LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ανακοίνωσε επίσημα την ανίχνευση των βαρυτικών  κυμάτων.

Τα βαρυτικά κύματα είχαν προβλεφθεί από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν (πριν από 100 χρόνια) αλλά επειδή είναι πάρα πολύ ασθενικά, ο Αϊνστάιν θεωρούσε απίθανο να ανιχνευθούν.

Το φαινόμενο που ανίχνευσαν οι ερευνητές προήλθε από δύο μαύρες τρύπες –ουράνια σώματα τεράστιας πυκνότητας, που προέρχονται από τον «θάνατο» αστέρων– οι οποίες συγκρούστηκαν μεταξύ τους 1,3 δισεκατομμύριο έτη φωτός μακριά από τη Γη. Οι μαύρες τρύπες, η μία με μάζα 36 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου και η άλλη 29 φορές μεγαλύτερη, βρέθηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, κινήθηκαν σπειροειδώς η μία προς την άλλη, παγιδεύτηκαν η μία στην βαρυτική έλξη της άλλης και τελικά συγκρούστηκαν και συγχωνεύτηκαν, παράγοντας κύματα που έφτασαν μέχρι τους ανιχνευτές. Αξιοσημείωτο είναι, ότι  λίγο πριν από την σύγκρουση τους, οι δύο μαύρες τρύπες περιφέρονταν, η μία γύρω από την άλλη, 250 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ η ταχύτητά τους έφτανε τα 150.000 χλμ. το δευτερόλεπτο.


Με απλό και κατανοητό τρόπο μπορούμε να γνωρίσουμε τα βαρυτικά κύματα και από το κόμικ που ακολουθεί. 
Κατασκευάστηκε από την ιστοσελίδα phdcomics σε ελληνική απόδοση του Θεοφάνη Παπαμιχαήλ.









 Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ομιλία για τα βαρυτικά κύματα από τον Έλληνα ερευνητή του επιστημονικού πειράματος  LIGO, Μιχάλη Αγάθου.
Ο 34χρονος Μιχάλης Αγάθος είναι από τα βασικά μέλη της πολυεθνικής ομάδας των Ράινερ Γουάις, Μπάρι Μπάρινς και Κιπ Θορνς, οι οποίοι τιμήθηκαν (Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017) με το Νόμπελ Φυσικής από τη Σουηδική Ακαδημία για την παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων.

Πηγή: www.corfuland.gr

Μιχάλης Αγάθος είναι από τα βασικά μέλη της πολυεθνικής ομάδας των Ράινερ Γουάις, Μπάρι Μπάρινς και Κιπ Θορνς, οι οποίοι τιμήθηκαν (Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017) με το Νόμπελ Φυσικής από τη Σουηδική Ακαδημία για την παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων.

Πηγή: www.corfuland.gr




 Ο Μιχάλης Αγάθος είναι βασικό μέλος της πολυεθνικής ομάδας των τριών σπουδαίων Αμερικανών επιστημόνων που πήραν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2017. Οι επιστήμονες αυτοί είναι οι: Rainer Weiss, Barry Barish, Kip Thorne. Το βραβείο του ενός περίπου εκατομμυρίου δολαρίων πήγε κατά το ήμισυ στον Weiss και το άλλο μισό μοιράστηκε εξ ίσου στους Barish και Thorne.
Από αριστερά:  R.Weiss , B. Barish, K. Thorne . Πηγή φωτογραφίας:¨Molly Riley/AFP/Getty Images
 Δείτε το βραβείο Νόμπελ σε 4 σκίτσα: