Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Το πείραμα του Γαλιλαίου για την ελεύθερη πτώση


Πείραμα Νο 2:


Μεταξύ 1589 και 1592 ο ιταλός επιστήμονας Galileo Galilei που τότε ήταν μαθηματικός στο πανεπιστήμιο της Πίζας, λέγεται ˙ ότι άφησε να πέσουν ελεύθερα δυο σφαίρες διαφορετικών μαζών από τον Κεκλιμένο Πύργο της Πίζας, με στόχο να αποδείξει ότι ο χρόνος πτώσης τους είναι ανεξάρτητος από τη μάζα τους και ότι και οι δύο θα έφταναν στο έδαφος την ίδια στιγμή.

  ˙ σύμφωνα με μια βιογραφία του μαθητή του Vincenzo Viviani



Μέσω αυτού του πειράματος (που για τους περισσότερους ιστορικούς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ), ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος που ήρθε σε ρήξη με την επικρατούσα αριστοτελική αντίληψη για τις φυσικές αρχές που διέπουν την κίνηση των σωμάτων.
Ο Αριστοτέλης είχε δείξει ότι τα βαριά αντικείμενα πέφτουν γρηγορότερα από τα ελαφριά. 
Ο Γαλιλαίος έδειξε ότι πρέπει όλα να πέφτουν με την ίδια ταχύτητα, αν αγνοήσουμε τις όποιες διαφορές στην αντίσταση του αέρα. Αργότερα, θέλοντας να ανακαλύψει το νόμο που διέπει την κίνηση των σωμάτων υπό την επίδραση του βάρους τους, πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων σε κεκλιμένες διαδρομές και έγινε αυτός που καθιέρωσε ένα  νέο τρόπο μελέτης της φύσης, που συνδυάζει τη μαθηματική διατύπωση και τον πειραματικό ελέγχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου