Χειμερινή ώρα 2017. Γιατί αλλάζει η ώρα;
Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου (29-10-2017) , μετακινούμε τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω γιατί από αυτή την ημέρα τελειώνει για φέτος ο θεσμός της θερινής ώρας στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 θα έχει 25 ώρες!!!
Σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου,
..."Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας. Σύμφωνα δηλαδή με τον θεσμό αυτόν την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μια πλασματική στις κανονικές ώρες την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Με αυτόν τον τρόπο όταν έχουμε θερινή ώρα ο ήλιος δύει μια ώρα αργότερα(σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας)οπότε ελαττώνεται ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του ήλιου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ' ότι αν αφήναμε την ώρα ως έχει. Το ίδιο συμβαίνει και το πρωί σε μικρότερη όμως κλίμακα αφού ακόμα και με την προσθήκη μιας ώρας, η ανατολή του ήλιου συμβαίνει τους θερινούς μήνες όλο και πιο νωρίς οπότε και το πρωινό εγερτήριο έρχεται, έτσι κι αλλιώς μετά την ανατολή του ήλιου. Τους χειμερινούς όμως μήνες δεν υπάρχει καμιά διαφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού γιατί απλούστατα ο ήλιος δύει πολύ νωρίτερα και ανατέλλει πολύ αργότερα οπότε δεν έχουμε καμία εξοικονόμηση ενέργειας με την πλασματική προσθήκη μιας ώρας στα ρολόγια μας.
Μελέτες που έχουν γίνει απέδειξαν ότι στη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της "Θερινής Ώρας" οι θάνατοι των πεζών από τροχοφόρα δυστυχήματα ελαττώνονται κατά τέσσερις φορές!
Έτσι η ιδέα αυτή της Θερινής Ώρας, που για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν
Φραγκλίνος το 1784, έχει πολλαπλά οφέλη και πέρα από την εξοικονόμηση
ενέργειας.
Την πρώτη πάντως σοβαρή εισήγηση για την θεσμοθέτηση της
Θερινής Ώρας έκανε ένας Λονδρέζος κατασκευαστής, ο Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett), το 1907
που οδήγησε το Αγγλικό Κοινοβούλιο να συζητήσει την εφαρμογή της πρότασής του
το 1909. Τελικά η Θερινή Ώρα εφαρμόστηκε στην Αγγλία το 1916, ένα χρόνο μετά
τον θάνατο του Γουϊλετ.Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε με προσθήκη δύο ωρών το καλοκαίρι και μιας ώρας το χειμώνα με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου θα έχει διάρκεια 25 ωρών αφού θα προσθέσουμε τη μία ώρα που χάσαμε την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου...."
Στο χάρτη που ακολουθεί, έχουν χρωματιστεί με γαλάζιο χρώμα οι χώρες και οι περιοχές που ακολουθούν το σύστημα της θερινής / χειμερινής ώρας, με πορτοκαλί αυτές που το ακολουθούσαν παλιότερα και με κόκκινο αυτές που δεν το ακολούθησαν ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου