Πείραμα Νο 6:
To 1798, o Άγγλος επιστήμονας Henry Cavendish, σ' ένα από τα πιο εντυπωσιακά πειράματά του, κατάφερε να ... "ζυγίσει" τη γη με τη βοήθεια μια συσκευής που κατασκεύασε (ζυγός στρέψης).
Υπήρξε το πρώτο πείραμα που μέτρησε τη δύναμη της βαρύτητας ανάμεσα σε δύο μάζες στο εργαστήριο και το πρώτο που έδωσε ακριβείς τιμές για την παγκόσμια σταθερά G του νόμου της παγκόσμιας έλξης του Νεύτωνα.
Η πειραματική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένας στροφικός ζυγός που αποτελούνταν από δύο σφαίρες από μόλυβδο ( διαμέτρου 51 mm και μάζας 730g) στα δύο άκρα μιας κρεμασμένης δοκού μήκους 1,8m που μπορούσε να περιστραφεί ελεύθερα. Αυτές οι κινητές μπάλες έλκονταν από ένα ζευγάρι μεγάλων ακίνητων μολύβδινων σφαιρών ( διαμέτρου 305 mm και μάζας 158 kg).
Για τη μείωση των ρευμάτων αέρα ο Κάβεντις έκλεισε τη συσκευή σε μια γυάλινη θήκη και παρατηρούσε την κίνηση των σφαιρών από μακριά με ένα τηλεσκόπιο.
Το σχέδιο του ζυγού στρέψης από την ανακοίνωση του Κάβεντις το 1798 στα πρακτικά της Βασιλικής Εταιρίας με τίτλο " Πειράματα για τον καθορισμό της πυκνότητας της γης |
Ο Κάβεντις υπολόγισε τη δύναμη έλξης ανάμεσα στις μπάλες, παρατηρώντας την περίοδο ταλάντωσης του ζυγού στρέψης. Χρησιμοποιώντας το νόμο της Βαρύτητας του Νεύτωνα κατάφερε να προσδιορίσει την σταθερά της παγκόσμιας έλξης G και με τη βοήθειά της τη μάζα της γης. Με βάση τον όγκο της γης που ήταν γνωστός, ο Κάβεντις υπολόγισε και την μέση πυκνότητα της γης με μεγάλη ακρίβεια.
Ο Κάβεντις ήταν ο πρώτος επιστήμονας που μπόρεσε να ανιχνεύσει τις ελάχιστες βαρυτικές δυνάμεις μεταξύ μικρών αντικειμένων και για το πείραμα αυτό χαρακτηρίζεται και ως " ο πρώτος άνθρωπος που ζύγισε τη Γη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου